Címkék

, , ,

escanear0015Bevallom, olvasóim elvárásai túl magas olvasói elvárásokat gerjesztettek bennem a Holdpalotával kapcsolatban. Nem létezik, hogy ne legyen baromi jó.

A sztori ezúttal is több sztori egybefésülve. Mint utóbb kiderül, egy fiú, egy apa és egy nagyapa története, illetve annak a története, hogy minderre hogyan derül fény. M.S. Fogg egyes szám első személyű élettörténete, mely teli van ürességgel, Thomas Effing/Julian Barber, a rossz természetű vénember lassan feltáruló élettörténete, mely végül elvezet M.S. édesapjához.

Teli az ürességgel, írtam az előbb, de nem jut eszembe jobb. Adott egy önsorsrontó főhős, aki az esetlegesség kezébe teszi le életét, ám másról sem szólnak gondolatai, mint hogy viszonyítási pontot keres, melyhez képest meghatározhatja magát vagy helyét a világban. A főhős szubjektuma üres, nincsenek történetek, melyek felírnák őt a világ nagy fehér lapjára. Épp ezért saját története kissé vázlatos és elnagyolt, a szöveg többi részében a másik két férfiét meséli, és ezek vezetnek majd el a végső katarzishoz, vagy ha úgy tetszik, a világ végére.

Thomas Effing története igazi pikaresz sztori, melyet M.S sztorijához hasonlóan átsző a Hold motívuma, és az ő személyiségének határai is homályosak. Élettörténete azonban egy teljes, elbeszélt történet, amely méltó módon is ér véget. Ez vezeti el a főhőst apjához, de a nyilvánvalóvá váló rokoni kapcsolat szinte csak legvégül tudatosul benne. Az apa és a nagyapa sztorija ad valamiféle hátteret és célt a cél nélkül élő felesleges embernek, és a regény elérhet méltó végpontjához.

Szépen felépített történet, szép próza, szép fordítás. Itt azonban meg sem kíséreltem összefüggéseket keresni, mint mondjuk a New York trilógiánál. A véletlen is tényleg véletlen, az elemek közti kapcsolódások pedig esetlegesek. Az identitás keresése itt is részben nyelvi, M.S. nevek, helyek összefüggéseit kutatja. A nagy amerikai táj érzése nekem sajnos kissé idegen, mint ahogyan a többi helyszín is. Szóval jó volt, de a kedvenc egyelőre a New York trilógia marad.

Reklámok