Címkék

, , ,

Venta-MX-Hoody-Road-Rash-Red-WINDSTOPPER-Soft-Shell-FabricA szolgálólány meséjét először egy nőismerősöm említette, aki egy buta körkérdéses játékra reagálva megírta nekem 10 legkedvesebb regényének címét. Bevallom, Margaret Atwooddal nem indult jól a kapcsolatunk, Pénelopeia című szösszenetét nem találtam valami jónak. A szolgálólány meséje viszont egy antifeminista disztópia (ó, a kettős tagadás félrevezető bája!), amely újszerű nézőpontján túl egy igen erős darabbal gazdagítja a zsáner irodalmát.

A fehér, protestáns Egyesült Államokban nem nehéz elképzelni egy olyan jövőt, melyben a környezetszennyezéstől és a modern lét rákfenéitől a nők egy része terméketlenné válik, és a létrejövő új társadalom kettős értelemben köti gúzsba a nőt; méhe szentséges edényként eszközzé, ugyanakkor kinccé teszi őt, mellette pedig, a háttérben, megvalósul a női nem holokausztja. A regény feminista filozófiai és szociológiai alapjai erősek, szövevényes rendszert alkotnak, melyben nem csak a rendszert uraló férfiak kettős, uraló és szerető természete mutatkozik meg, hanem a nők legendás kegyetlensége is saját nemükkel szemben. A szöveg azonban a klasszikus bibliai Rákhel-Lea felállás lélektani oldalát sem hagyja figyelmen kívül.

A szöveg bizonytalan idejű cselekményt ölel fel egy E/1-es narrátor segítségével, aki folyamatosan reflektál szövegének megalkotott voltára és önmagára, és erős benne a visszatekintő jelleg a jelen idejű történetmesélés ellenére is. Bár a fordításnak vannak bosszantó hibái (“A Völgyek Lilioma kölni”), erős atmoszférájú, helyenként lírai, helyenként pedig igencsak hétköznapias prózát olvasunk. Mivel a világ működése csak lassan tárul fel, folyamatos feszültségben vagyunk tartva. A regény utolsó fejezete zavarba ejtően felesleges, legfeljebb arra jó, hogy megtudjunk valamit a főszereplő sorsáról, ami még így is kevés. A disztópiára már múlt időben visszatekintő utolsó fejezet személytelen előadásjegyzőkönyve totálisan elidegenít a “mesétől”. Nem tökéletes regény ez, de érteni vélem, miért szerepel a múlhatatlanul keringő 100könyvbőlmennyitolvastál-listán.