Címkék

, , ,

winter-snow-red-fox-wall-inkblueskykk

Eowyn Ivey könyvéről egy Hanna-féle sfmagos ismertető kapcsán hallottam először, és csak közepesen keltette fel az érdeklődésemet. A sors úgy hozta, hogy a hosszúhétvégén befejeztem az előző könyvem, és a vonaton hazafelé elkezdtem olvasni ezt. A magyar kiadás borítója valami elképesztő magasságokat üt meg a giccsmérőn, és még csak a regényhez sem illik. A benyomásaim vegyesek a könyvről, mert szépen megírt szövegről van szó, de dramaturgiailag akadnak vele problémák.

A sztori Sznyegurocska meséjének (meg más hasonló típusú történeteknek) az újraírása. A fantasy/mesei szál változó erősségű a szövegben, amolyan búvópatakként van jelen végig, ugyanis Faina, a hóleány létére van hétköznapi és nem hétköznapi magyarázat is. A gyermektelen, de gyermekre vágyó idős házaspár gyermeket teremt magának akaratból-képzeletből, hóból, ahogy tetszik. A mese végét ismerve a nehezen megszerzett és megtartott gyermek sorsa csak egyféle lehet, és ezt Mabel, házaspár nőtagja tudja is. A regény első fele inkább Jack és Mabel története; beilleszkedésükről és kapcsolatukról szól. A könyv második felére a tulajdonképpen alig megismert lányé a főszerep.

A rendkívül erős hangulat sajnos nem tudta felülírni azonban azt a problémát számomra, hogy még ha el is tekintünk a parafrázis-jellegtől, nem világos, Faina-e a titokzatos, misztikus tényező, és a regény Jackről és Mabelről szól, az ő nézőpontjuk érvényesül, és (ön)reflexióikból bomlik ki a mese és sorsuk értelmezése, vagy pedig mindenáron szerelmi történetet kellett kerekíteni a sztoriból. Faina keresztülmegy némi varázstalanításon. Nem az a bajom, hogy nem a fantasztikum dominál majd, hanem az, hogy a hangsúly a (szerintem) lényegesről olyasmire kerül, ami még mindig kvázi ismeretlen. Fejezetek telnek el, melynek a lány áll a középpontjában, mégsem lesz belőle jellem, karakter, személyiség. Mesealak marad, míg a többiek hús-vér emberek. Kidolgozatlansága miatt azt gondolom, jobb lett volna megmaradni az első lehetőségnél. Mivel a történet a mese szerint, annak törvényszerűségeinek mentén alakul, a realista regény és a fantasy-szál ilyen jellegű keveredése nekem furcsa volt.