Címkék

, , ,

Fresh-Honey-OintmentNem vagyok oda a kísértettörténetekért, de Barzak annyira jól ír, hogy még ez a számomra kevésbé érdekes téma is sem tántorított el, hogy megvegyem az amazonról ezt a kötetet. A The Love We Share-hez hasonlóan novellákat tartalmazó Before and Afterlives írásai egymástól független történetek, melyek itt-ott súrolják a horror határát, mindben megjelenik valamilyen nem pusztán allegóriaként felfogható fantasztikum, de a legfontosabb, hogy mind a változással foglalkozik, legyen az a serdülő- vagy felnőttkor elérése, egy kedves halott elengedése, vagy csak a szereplők közti viszony változása.

És ott a másik téma, a másság. Mindenféle másság; autizmus, homoszexualitás, szegénység, bőrszín, transzszexualitás, de még a nőként való létezés problematikáját is érintik az egyes történetet. Barzak, nem tudni, személyes érintettsége vagy elfogadó hozzáállása miatt, okosan és érzékenyen közelíti meg ezeket a témákat, még ha a történetek zárt, védett világainak pasztellszínű fényei nélkülözik is jellemző valóságot a társadalmi státusz, elfogadottság vagy általában a valószínűség tekintetében. A már többször emlegetett Love… kötethez hasonlóan a szeretet/szerelem is összekapcsoló, univerzális erő, mely többnyire pozitív irányba tereli az eseményeket, és bár a cím mindenféle túlvilágokat sugall, a változás utáni újrakezdés és élet felé mutat minden.

Na igen, tőlem szokatlan módon egy olyan könyvért lelkesedem, mely nem a lét és a semmi viszonyáról szól. Deal with it.

És akkor kicsit az elméleti részéről. Változatos narrációjú írások, gyakori nézőpontváltás. Sokféle settinget használ Barzak, és jól bánik velük. Nem jelent problémát egy gender-szex-disztópia mellett egy viktoriánus hangulatú kísértettörténet, az Alice-reminiszcenciák mellett a feltámadóművész történetének, a testvéri kapcsolatnak, a gyász feldolgozásának, a szegénység adakozó természetének megmutatása sem. Gyűjteményes jellegéből adódóan nem daralósan olvasandó, a külön-külön is erős írásoknak kell egy kis idő, hogy megmutassák az egyszerű nyelvezetben is meglévő szépségüket.

A következő címek szerepelnek a kötetben:

What We Know About the Lost Families of — House  – egy ház nézpontjából íródott szerelmi történet
The Drowned Mermaid – tanulságos mese egy veszteség elfogadásáról
Dead Boy Found – a One for Sorrow történetével azonos elbeszélés
A Mad Tea Party – Alice in Wonderland, gyász, őrület
Born on the Edge of an Adjective – egy párkapcsolat vége a vége után
The Other Angelas – Girlpower-sztori az újrakezdésről
A Resurrection Artist – az egyik legbizarrabb történet, erősen ajánlott
The Boy Who Was Born Wrapped in Barbed Wire – ez szerintem egy Darvasi-novella, csak angolul. Az egyik legszebb a kötetben.
Map of Seventeen – kamaszkor, nagyon hiteles
Dead Letters – ez kevésbé emlékezetes
Plenty – egy adakozó természetű néni varázslata
The Ghost Hunter’s Beautiful Daughter – beszélő holtak egy fényképalbumban
Caryatids – durván gender-témákat feszegető disztópia
A Beginner’s Guide to Survival Before, During, and After the Apocalypse – a kötet egyik legerősebb írása posztapokaliptikus színtérrel
Smoke City – nagyon zavaros volt, félretettem
Vanishing Point – avagy mikor hal meg egy halott
The Language of Moths – szép írás két nézőpontkarakterrel, egy autista lánnyal és egy identitászavaros kamasz öccsel