Címkék

, , ,

25_19685_665239_923d6faa1683dedc2ef75c03736d4100_48d0fd_301Még élek, köszönöm kérdésed. Olvastam könyveket is a kimaradt hónapok alatt. Újraolvastam a Hyperion Cantost, elolvastam a Korbácsot Barkertől, megvolt az első Haldokló föld-kötet Vance-től, a Kukoricza Csurgó Csabától, A szigetvilág varázslója, Karin Tidbeck Jagannath-ja, és még az Alekszandra is Gyacsenkóéktól.

Nade. A Szilánkokat már tavaly a Könyvhéten megvettem, de fizikai paraméterei miatt sosem éreztem nagy indíttatást betenni reggelente a táskámba. Most, hogy úgy döntöttem, nem engedek a könyvkiadói másodállás olvasásromboló erejének, és a reggeli egyórás aerob közben remekül lehet olvasni, berúgom a kortárs szépirodalom meg a blog motorját. Némi képzavarral.

A Szilánkok a századelős nosztalgia ködös-krúdys-gordonkás-szépiaszínű fényébe vont illúzióinak finom hangú, de annál kegyetlenebb dekonstrukciója. A cím kissé direkt utalása a regényszöveg és a cselekmény töredékességérhez tapad még az összetört üveg széthullásának képe, a többé-össze-nem-állíthatóság. A véglegesség. Ez ilyen illúzióvesztős könyv, mind ideológiai, mind lélektani értelemben. A regényben bemutatott generáció már nem hordozta az az egész-séget (bocsánat az ezoterikus sámántáltosos megfogalmazásért), amit a regényben Balkay és a lánytestvére képviseltek, akikben Emma fel is ismerte, magából pedig hiányolta ezt a tulajdonságot.

Néhány lázas év pártatlan leírása ez, és a néhány nagggyondrámai, néhány nagyon kidolgozatlan és néhány nagyon funkciótlan cselekménymegoldás ellenére is számos erénye van ennek a könyvnek. Először is: semmi posztmodern húzás, hacsak a fejezetek műfaji sokszínűségét nem erőltetjük bele ebbe a skatulyába. Másodszor: igenis merek ilyen relatív fogalmakkal dobálózni – Rakovszky szépen ír. Harmadszor: valaki írta, hogy olyasmi, mint Babitstól a Halálfiai. Kicsit erőltetett analógia, de valahol megállja a helyét.

Apróság, de nem tudom eldönteni, Rakovszky nem mer vagy nem akar a húszas évek elejének nagy traumájáról írni. Arról, tudjátok. A szilánkosodás következménye? Vagy a szilánkosodás nagy folyamatában egyetlen puszta esemény? Vagy a szereplők zárt világába nem fért bele? Vagy csak egy tál forró kása?